thumbnail
3

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 30 november 2021 om 12:00

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

Hanzestad Zwolle heeft er een nieuwe titel bij: Beste fietsstad van de wereld. Uit 105 Europese deelnemende steden en 700 Amerikaanse steden, met een inwonersaantal van 2500 tot 8 miljoen inwoners, kwam Zwolle als beste uit de bus. Er werd getoetst op dichtheid van de fietspaden, nabijheid van diverse voorzieningen, maar ook veiligheid. Het had trouwens niet veel gescheeld of Utrecht was er met de titel vandoor gegaan.

Op diverse elektrische voertuigen, waaronder de E-step, gaat André samen met mobiliteitsambtenaar Syb Tjepkema op pad om te ontdekken waarom Zwolle zo’n geweldige stad is voor fietsers.

 

Van de stad gaan we naar het platteland. Tegenwoordig zijn er steeds meer boeren die hun traditionele boeren bestaan omgooien om toekomstbestendig te zijn. Zo zagen we vorig seizoen hoe de gebroeders Grobben in Twente sojabonen produceren en vertelde de familie Lugtenberg waarom zij een meelwormenkwekerij zijn gestart. Dit keer is André in Lettele waar boer Erik Back ook aan de toekomst denkt met zijn ‘Future Farm’. Op de boerderij worden allemaal kleine kringlopen gerealiseerd, leven de koeien in een potstal, staat dierenwelzijn boven melkproductie en staat de ‘burger van de toekomst’ op de lunchkaart.

 

Tot slot heeft Groene Vlogger Annie een boodschap voor iedereen vanuit het Kristalbad. Tijdens haar vele wandelingen door dit natuurgebied tussen Hengelo en Enschede, komt ze namelijk veel zwerfafval tegen. Ze maakt er een sport van zoveel mogelijk op te ruimen. Maar haar boodschap is natuurlijk: “Ruim je troep op!”