thumbnail
6

Het Groene Oosten

Uitzending van dinsdag 21 december 2021 om 17:40

Meer info: http://www.hetgroeneoosten.nl

Delen

De uit Deventer afkomstige kunstenaar Stef van der Bijl zag in de berm een omver gereden lantaarnpaal liggen en wist gelijk dat hij hiermee een bijzondere motor wilde bouwen. Hij kocht een Harley Electra Glide uit 1980, ontmantelde die in zijn werkplaats en trok een biertje open om te bedenken wat hij precies wilde ontwerpen. En zo ontstond het idee om een Harley Davidson te maken van allerlei afgedankte objecten, zoals de lantaarnpaal, een citruspers en een operatielamp. In Bas Jansen uit Wesepe vond hij de vakman die hij nodig had om dit project te realiseren. Bas restaureert klassieke auto’s en samen hebben ze na heel veel uren deze bijzondere custom Harley gemaakt. 

 

Presentator André van der Zee, zelf ook fervent motorrijder, wil het maar al te graag met eigen ogen bewonderen en is vooral benieuwd: Hoe rijdt het kunstwerk? Andre heeft een elektrische Harley meegenomen zodat de heren deze ook kunnen testen. Is het een goed duurzaam alternatief of mis je als motorrijder toch de 3G’s: geluid, gewicht en gevoel?

 

Van een bijen- of insectenhotel heb je vast al eens van gehoord, maar ken je het wormenhotel? Het schijnt de GFT-problematiek in steden (deels) op te kunnen lossen. Hoe het precies werkt laat Groene Vlogger Petra Schepers uit Zwolle je zien.

 

Ook apotheker Frank Bruggeman wil de strijd aan gaan tegen minder afval, maar dan medisch afval. Samen met andere apothekers in Salland is hij een initiatief gestart waarbij er getest wordt met biologisch afbreekbare baxterzakjes. Dat zijn medicatiezakjes die normaliter verpakt worden in plastic. Daarnaast doet hij een dringende oproep aan iedereen om oude medicijnen terug te brengen naar de apotheek, zodat deze op de juiste wijze afgevoerd en verwerkt worden en niet in ons water belanden.