thumbnail

Ankersmit textiel uit Deventer

Uitzending van zaterdag 23 mei 2020 om 18:38

Delen

Ankersmit was een textielfabriek met meer dan duizend medewerkers. Er werden voornamelijk stoffen gefabriceerd voor de Afrikaanse markt. Ze werden daarginds verhandeld door multinational Unilever. Omdat die een steeds grotere vinger in de pap kreeg bij Ankersmit en diens concurrent/collega Van Vlissingen in Helmond, werden de stoffenproducenten steeds afhankelijker van de multinational.


Toen de Afrikaanse markt in de jaren 60 instortte, nadat een aantal landen zelfstandig bestuur kregen, stuurde Unilever aan op een samenwerking. Die samenwerking kwam er, onder de naam Texoprint. Het was slechts een kwestie van tijd, voordat Unilever vroeg om concentratie van productie. Als productielocatie werd Helmond gekozen. Het doek voor Ankersmit viel op 9 december 1965. Meer dan duizend medewerkers stond op straat. Het was het eerste massa-ontslag in Nederland.

Dit relaas is te zien in deze documentaire. Historicus, en familielid, Willem Ankersmit doet uit de doeken hoe het einde van het familiebedrijf werd ingeleid. Ook zien we oud- medewerkers aan het woord. Sommigen zijn de schok van destijds nog nauwelijks te boven.