thumbnail

Expeditie Oost

Uitzending van zondag 18 juli 2021 om 11:00

Delen

Pakweg 400 shirtjes, van de bolletjestrui tot de gele trui, van trainingsshirt tot regenshirt. Erik Jan Jansen heeft ze allemaal, wielrenshirtjes van bekende Tukkers, Overijsselaars én Nederlanders. De 54-jarige Enschedeër is de founder van het 1e Twents Wielermuseum. Vijftien jaar geleden is hij zelf aan het fietsen geslagen en sindsdien ... is hij verslaafd. Verslaafd aan de wielrensport.

''Het lijkt volgens mensen nu meer op een zetpil'', legt Arjen Haayman uit Deventer uit. Hij verwisselde tien jaar geleden zijn knalgele 'velomobiel' om voor een witte. Hij bespaart met zijn ligfiets naar eigen zeggen duizenden euro's per jaar. ''Ik krijg een reiskostenvergoeding van mijn werk en betaal helemaal niks aan brandstof''.
Gevaarlijk? Volgens Arjen niet. ''Ik moet zelf wel beter opletten, omdat men mijn snelheden van 30 tot 40 kilometer per uur niet verwacht''. Hij fietste er eerder mee naar zijn werk in Arnhem, en nu naar zijn huidige werk in Apeldoorn. Arjen is een echte kilometervreter. ''Ik fiets er meer dan 10.000 kilometer per jaar mee'', legt hij uit.