nieuws

UT onderzoekt dilemma's van militairen op missie

Militairen die op missie zijn hebben vaak te maken met ingewikkelde situaties waar ze niet altijd over kunnen praten. De buitenwereld begrijpt het ook niet altijd.
Om meer inzicht te krijgen in de dilemma's waar militairen mee voor staan heeft Miriam de Graaff onderzoek gedaan aan de Universiteit Twente in Enschede. Daarvoor is ze in gesprek gegaan met militairen thuis en in Afghanistan. Ze heeft 355 dilemma's geformuleerd die met name te maken hebben met het dagelijks leven van militairen. 

Loyaliteit en cultuurverschillen

Miriam werkt voor het Ministerie van Defensie en is in 2009 begonnen met onderzoek naar morele uitdagingen van militairen in het uitzendgebied. In Overijssel Vandaag vertelt ze over het belang van het onderzoek.
"Ik heb met 260 mensen een gesprek gehad. Dan gaat het niet alleen in de grote dingen als leven en dood, maar meer om de dagelijkse dingen. Waar loopt iedere militair tegenaan. En dit verhaal wordt eigenlijk zelden belicht. Soms zijn er ook cultuurverschillen waar een militair tegenaan loopt. Zo wilde een militair een gewond moslima meisje helpen, maar de gebruiken in het land staan dat niet toe." Ook zaken als loyaliteit naar je team of commandant komen ter sprake.
Morgen promoveert De Graaff op haar onderzoek.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.