nieuws

Pleegkind Melissa: "Je denkt dat het aan jou ligt als je wéér naar een ander gezin moet."

Melissa uit Zwolle was pas 4 toen ze uit huis moest. Haar ouders waren niet in staat om voor kinderen te zorgen. Ze werd van hot naar her gestuurd voordat ze in een geschikt pleeggezin terechtkwam. Dat leed wil ze andere pleegkinderen besparen.
Al vanaf de geboorte van Melissa en haar tweelingbroertje liep het niet goed in het gezin. De ouders hadden een moeizame relatie en konden de zorg niet aan. Toen er nog een kindje bij kwam greep jeugdzorg in en werden de kinderen uit huis geplaatst.

Schade door verhuizingen

Melissa bleef eerst een tijdje bij een oma en een tante, totdat er een pleeggezin werd gevonden. Maar na twee jaar moest Melissa daar weg. Ook het volgende pleeggezin kon de zorg niet goed aan. Daardoor kreeg Melissa het gevoel dat er wat mis was met haar.
"Ik heb meer schade opgelopen door die verkeerde plaatsingen, dan door de jaren bij mijn ouders. Dat is wel heftig want een pleeggezin moet je juist verder helpen". In het laatste pleeggezin ging het wél goed, daar woont ze nog steeds.

Groei en ontwikkeling

Pas toen Melissa op haar plek was en zich thuis ging voelen kon ze zich ontwikkelen. Ze liep achter op school, en kreeg het advies naar het speciaal onderwijs te gaan. Maar Melissa had meer in haar mars, en kreeg in het huidige pleeggezin daarvoor de ruimte.
Binnenkort begint ze aan een HBO-opleiding, iets wat haar waarschijnlijk niet gelukt was als ze bij haar ouders was gebleven. Melissa wil met haar ervaringen andere pleegkinderen helpen, en de kwaliteit van de pleegzorg helpen verbeteren.

Groot tekort

De pleegzorginstellingen in Overijssel willen zoveel mogelijk voorkomen dat kinderen van het ene naar het andere gezin worden gestuurd. Een goede match tussen gezin en kind is dan noodzakelijk. Daarom is er behoefte aan veel extra pleegouders.
In Overijssel hebben alle kinderen die niet thuis kunnen wonen wel onderdak, maar dat is niet altijd de meest ideale plek. Liefst wil Trias uit minstens 5 gezinnen kunnen kiezen als een kind een pleeggezin nodig heeft.

Gemeenten

Om meer pleegouders te vinden zodat elk kind de plek krijgt die het nodig heeft is Trias op 1 november een campagne gestart om samen met gemeenten gezinnen te werven.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de jeugdzorg, dus het is ook in hun belang dat kinderen op een goede plek kunnen opgroeien. Elke maand staat één gemeente centraal, en zijn daar informatie-avonden voor mensen die misschien wel iets zien in pleegzorg.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.