nieuws

Natuurprijs voor biodiversiteit; heeft dat zin?

De groene twinkeling is een prijs die Overijsselse natuurorganisaties uitreikt aan een onderneming die bedrijfsvoering en biodiversiteit verbindt. Maar wat betekent het voor een bedrijf als het deze prijs wint?
Op dit moment prijkt de wisselbokaal in de boerderijwinkel van Jan Overesch in Raalte. Een logische plek, want als biologische boer houdt hij als geen ander rekening met de biodiversiteit van het land. Hij heeft een bijna perfecte kringloop met zijn vee- en landbouwbedrijf.
"Toch moest ik eerst drie keer genomineerd zijn om hem ook echt te winnen," vertelt Overesch met een brede grijns. "Maar als je hem dan uiteindelijk hebt, ben je wel trots."

Levert het geld op?

"Je krijgt echt alleen de bokaal en persaandacht." Maurice Beijk is duurzaamheidsmedewerker in dienst bij Unipro in Haaksbergen. In 2015 ontving deze vloer- en lijmfabriek de groene twinkeling. "Maar dat de zeer kritische natuurorganisaties erkennen dat je goed bezig bent, geeft wel aan dat je goed bezig bent."  
"Juist omdat wij werken met chemische producten, maar bij de bouw van ons pand ontzettend veel respect hebben gehad voor de omgeving, zijn wij nu een voorbeeld voor veel andere bedrijven hoe je de natuur kunt helpen." Beijk geeft dagelijks rondleidingen aan ondernemers en voorlichting op scholen om te laten zien hoe het anders kan. 

Wat is het doel van de prijs?

Herman Brink van Staatsbosbeheer hoopt ook dit jaar op veel verrassende inschrijvingen. "Het is fijn als ondernemers een voorbeeld willen zijn in hoe je rekening kunt houden met de natuur. Zoals ook Wehkamp of de autohandelaar die vorig jaar genomineerd was. Want daar gaat het om."
Inschrijven voor deze groene twinkeling kan tot 26 november via www.landschapoverijssel.nl/groenetwinkeling
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.