nieuws

Steeds meer ooievaars in Overijssel, toch dreigt opnieuw uitsterving

De ooievaar doet het goed in Overijssel, er komen steeds meer broedparen. Vooral in de Kop en het Reestdal zijn ze vaak te zien. Maar echt gezond zijn die ooievaars niet. Door gebrek aan voedsel  brengen ze maar weinig jongen groot. Zonder maatregelen sterft de bijzondere vogel weer uit.
Zo'n 50 jaar geleden was de ooievaar in Nederland uitgestorven. Door een uitgebreid fokprogramma met lokstations is het gelukt de vogel weer te introduceren in het Nederlandse weidelandschap. Inmiddels zijn er zo'n 2000 in Nederland. Het fokprogramma lijkt daarmee geslaagd.

Insecten

Toch is de situatie zorgelijk voor de vogels, zegt ooievaarexpert en onderzoeker Jan Hooimeijer. "De ooievaars brengen gemiddeld elk jaar minder jongen groot, en ook de sterfte onder jonge ooievaars die het nest verlaten is groot".
De dieren leven grotendeels van insecten en die zijn er steeds minder. Door intensieve landbouw met gebruik van bestrijdingsmiddelen, intensief maaien en een lage grondwaterstand leven er veel minder insecten dan vroeger. Hun aantal neemt nog elk jaar af.

Fabeltje

Het is een wijdverbreid misverstand dat ooievaars leven van kikkers en jonge vogels. Die staan in het wild helemaal niet op hun menu, zegt Hooimeijer. "In gevangenschap krijgen ze wel eendagskuikens, maar dat is om aan te sterken. En het is te lastig is om kevers en wormen voor ze te zoeken." 
Het is dus ook niet waar dat ooievaars de nesten van weidevogels leegroven. Eigenlijk hoort de ooievaar zelf bij de categorie weidevogels, omdat hij voor zijn voedsel afhankelijk is van weidegebieden. Weidevogels en ooievaars leven dan ook goed samen. Reigers pakken wel vaak een jong vogeltje en vormen een grotere bedreiging. 

Lokkerij

Ooievaarstation de Lokkerij in Schiphorst in het Reestdal vangt al sinds 1980 ooievaars op. De nakomelingen van de fokdieren die hier ooit zaten komen elk voorjaar weer terug om te nestelen. Hier kunnen de dieren in de gaten worden gehouden maar ze worden niet gefokt of bijgevoerd. 
Het station blijft nog wel een tijd bestaan, zolang de ooievaar zo kwetsbaar blijft. De lokkerij heeft nu vooral een functie als voorlichtingscentrum over de ooievaar, en het is een plek waar je de dieren goed van dichtbij kunt zien.
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.