nieuws

Aftellen tot de Zwarte Cross: nog 16 dagen!

Wie in november een kaartje bemachtigde had geluk, de tickets voor de Zwarte Cross vlogen als warme broodjes over de toonbank. Aan de rand van het Gelderse Lichtenvoorde herrijst de komende weken het grootste muziekfestival van Nederland en wij warmen je alvast op voor dit spektakel!
Onder het motto 'Vaak bu-j te bang' tikte het festival vorig jaar de 220.000 bezoekers aan. Dit jaar is er een nieuwe slogan, die te maken heeft met de klaagcultuur in Nederland, zo schrijft het festival op haar website. Een positieve mindset maakt de wereld volgens de organisatie een stuk mooier en daarom is ‘Leven Vóór De Dood!’ het nieuwe motto. 

Overijsselse acts

Op het affiche van de 22e editie prijken weer artiesten in allerlei soorten en maten. Zo kun je meezingen met De Dijk of høken met De Heinoos, plaatsnemen in de theatertent voor een lesje sport van Erik Dijkstra en Frank Evenblij of dansen tot in de late uurtjes onder leiding van Mental Theo. 
André Manuel, Bas Nijhuis en Bökkers: het zijn een paar van de Overijsselse acts die je dit jaar tegen kunt komen op het festival. Manuel en Nijhuis treden beiden op in de theatertent, Bökkers speelt op zaterdagavond in de megatent. 

Camping

Van donderdagmiddag tot maandagochtend is er op de Zwarte Cross ook plaats voor twintigduizend kampeerders. De Zwarte Cross camping heet met recht ‘Het Walhalla’ en campinggasten zijn de echte VIP’s van het festival, want als het festivalterrein ’s nachts sluit gaat het feest hier nog door. 
Niet alleen met je tent, ook met een camper, bus of ander voertuig ben je welkom op deze festivalcamping. Wel moet je hiervoor een speciale toegangskaart hebben. In de aanloop naar het festival volgt RTV Oost een aantal vriendengroepen uit Overijssel die zich opmaken voor hun Zwarte Cross avontuur, meestal met een opvallende sleurhut. 

Toen en nu

Verslaggever Esther Rikken besteedde in het programma Blikvangers voor het eerst aandacht aan de Zwarte Cross op TV Oost. Het festival werd toen, in 2003, nog gehouden in het Achterhoekse plaatsje Halle. Wat ooit begon als een kleinschalige motorcross was toen, ruim tien jaar geleden, al een festival met allerlei vormen van motorsport, live muziek en meer dan 40.000 bezoekers.
Esther proefde in dat jaar de sfeer op het festivalterrein en sprak met de organisatoren van de Zwarte Cross: de heren van de plattelandsband Jovink en de Voederbietels. De hele aflevering bekijk je hiernaast. 
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.