nieuws

Esther Veerman: "De PKN moet meer aandacht hebben voor slachtoffers seksueel misbruik"

In 1999 nam de synode van wat nu de PKN is, uitdrukkelijk stelling tegen seksueel misbruik. ‘Seksueel misbruik is zonde: kwaad in Gods ogen en onrecht tegen de medemens. De kerk dient onomwonden te kiezen voor slachtoffers.’ Esther Veerman uit Vriezenveen roept de kerk op, daar nu eens eindelijk werk van te maken.
Esther Veerman is als kind misbruikt. Als jonge vrouw stopte ze die ervaringen weg. Na haar studie theologie werd ze hard op de realiteit gedrukt. Maar van haar ex-studiegenoten, inmiddels predikant geworden, hoefde ze geen steun te verwachten. "Ik vind het te zwaar", kreeg ze onomwonden te horen. 

In de kou

Er was geen ruimte voor haar verhaal. Inmiddels weet ze dat ze hierin niet alleen staat en dat maakt haar strijdbaar.
In haar blog roept ze de PKN op, om beleid te maken rondom misbruik in de kerk. "De kerk heeft het redelijk op orde als het gaat om misbruik in pastorale relaties. Maar andere slachtoffers van misbruik staan nog steeds in de kou."

Aandacht voor daders ten koste van de slachtoffers

Veerman hoort vaak dat slachtoffers de kerk verlaten en dat daders in de kerk blijven: "Al te snel wordt in de gemeente over vergeving gesproken. Een dader heeft baat bij vergeving, omdat het dan niet meer over de kwalijke daden hoeft te gaan. Maar er zit een grote ongelijktijdigheid in een snelle afhandeling van vergeving. Het tempo van een slachtoffer kan totaal anders zijn. Verwerking van trauma’s kost nu eenmaal tijd". stelt Veerman.

Expertise is verdampt

In het fusieproces van de hervormde, gereformeerde en Lutherse kerken zijn de Regionale Dienstencentra verdwenen. Bij deze centra was veel expertise over misbruiksituaties. Die kennis is inmiddels verdampt. Veerman pleit voor het aanstellen van een kerkelijk functionaris die pastores en andere voorgangers bij de les houdt. Ook in de opleiding tot predikant moet er veel meer aandacht komen voor seksueel misbruik, aldus Esther Veerman.

Kunst uit Geweld

Esther is gehuwd met Alexander Veerman, die als predikant verbonden is aan de PKN in Vriezenveen. Het gezin verhuist binnenkort naar Sliedrecht, waar Alexander zijn werk als gemeentepredikant voortzet. Esther helpt slachtoffer mede door haar werk via haar stichting Kunst uit Geweld.
Zondag 2 september in Hoogtij
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via een WhatsApp-bericht: 06 - 57 03 33 33.
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:
Lees meer:

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.