Talenten Cultuurprijs Overijssel Evander Eijsink Foto: RTV Oost
woensdag 30 augustus 2017 | 14:29 Laatst bijgewerkt: 7-9-2017 | 09:01
 • Foto 1 foto

 Drie ontzettend mooie ontmoetingen in twee dagen tijd. Ik zou u niet kunnen vertellen welke ontmoeting leuker was.

Op maandagmorgen ontmoette ik een 9-jarige die vooral antwoord op mijn vragen gaf door piano te spelen. Zoals een voetballende jongen geen enkele bal kan laten liggen, loopt Evander langs geen enkele piano zonder de toetsen aan te raken en een paar noten te spelen. Dat is wat hij wil worden: concertpianist, én componist vertrouwde hij me vastberaden toe. En hij verraste me met een prachtig stuk pianomuziek dat hij zelf schreef voor een film. Die film wordt door zijn theatergroep Barst gemaakt. Want, ja, hij is ook acteur! Hij heeft er niet veel woorden voor nodig. Hij pakt een boek uit zijn tas waar een aantal pianotoetsen op de cover staan en begint voor mijn ogen te bladeren. Slechts aan het einde van het muziekboek zijn nog een paar lege notenbalken. Het hele muziekboek vol-gecomponeerd. Ik laat het u zondag zien in overUITdeKunst. Want: de 9-jarige Evander Eijsink is een van de drie genomineerde talenten van de Cultuurprijs Overijssel Talentprijs en hij heeft mijn hart gestolen. 

 

Dat deed ook gitarist en singersongwriter Jeangu Macrooy. Ietwat verlegen, totaal zichzelf, op een halfvol terras van Waterkant, een Surinaams café aan de Amsterdamse gracht. In de zon. Ingewikkeld voor mij, want zo ontwikkeld zijn mijn skills als cameravrouw nou ook weer niet, maar de oprechtheid en soulkracht van Jeangu spat ervan af. Jeangu kwam uit Suriname naar Enschede om te studeren aan de popacademie. En zijn ster is rijzende. North Sea Jazz festival, Lowlands, De Wereld Draait Door, de clubtour die langs mooie podia als Doornroosje en Burgerweeshuis reist. Hij vindt het overweldigend en geniet met volle teugen. En hij speelde een stukje High on You speciaal voor mij! Nou ja, voor u natuurlijk ook, maar het leek even of hij het speciaal voor mij zong. Dus zat ik stralend achter mijn camera met ingehouden adem. 

 

Dat gevoel van ingehouden adem veroorzaakte Marieke Nijkamp ook, gisteren op het gras van de Universiteit Twente. Zij schreef haar debuutalbum This is where it ends, in het Engels en staat al 61! weken in de New York Times bestseller lijst. Amerika ligt aan haar voeten. A dream come true. Het is niet het eerste boek dat ze schreef, wel het eerste dat gepubliceerd is. Een jaar later werd het vertaald in het Nederlands onder de titel 54 minuten. En: ze kreeg het voor mekaar dat ik haar boek bijna non stop uitlas. Oké, ik moest even een paar uur tussendoor slapen, maar dat was dan ook alles. Dit is wat ze een page-turner noemen. Marieke is geweldig. Ze is een reiziger, een dromer, ontzettend spontaan en schrijft voor vooral young adults. Nou, adults, laat u niet weerhouden: Marieke’s tweede boek Before I Let Go, ligt al bij de drukker. In het Engels natuurlijk en al vertaald in het Nederlands... 

 

Wilt u hen een beetje beter leren kennen? Kijk zondag naar OverUIT de Kunst en stem vervolgens op uw favoriete talent op www.cultuurprijsoverijssel.nl. U kunt nog stemmen tot 8 september! Niet 1, maar 8 september!

 

Wilt u meer weten over de genomineerde talenten, kijk dan even op de websites van Evander Eijsink, Jeangu Macrooy en Marieke Nijkamp

Inga Tjapkes

OverUIT de Kunst zie je elke zondag op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20, 19.20 en 20.20 uur.

OverUIT de Kunst

 • 2 aug Weblog: Interessante creatievelingen in de race voor de Cultuurprijs Overijssel 2018
 • 19 jul Weblog: Kippenvel van de drie genomineerden voor de Talentprijs Overijssel
 • 12 jul Weblog: DE MAN, mannelijk naakt in vele gedaanten
 • 6 jul Weblog: Modeontwerpers, een beroemde violist én een regisseur van spektakelstukken genomineerd
 • 18 jun     André Manuel probeert zijn nieuwste voorstelling Dreejklezoew uit bij Oerol
 • 14 jun Weblog: Alles is voor mij aanleiding om een schilderij te maken
 • 8 jun Weblog: Hoe Muziekgod Pan op het dak in Enschede terechtkwam...
 • 31 mei   Weblog: Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen
 • 25 mei   Weblog: Derde Art Brut biënnale met achthonderd kunstwerken, van meer dan honderd kunstenaars
 • 10 mei Blog: De Wilde Deerne: het mega spektakel in Zwolle dat mensen met elkaar verbind
 • 26 apr Blog: Ik denk dat ik een soort Peter Pan ben, altijd dicht bij mijn kind-zijn gebleven
 • 19 apr Blog: De glaskunstwerken van Bernard Heesen, prachtig of foeilelijk?
 • 5 apr Blog: Sondheims muziekstukken geven je het echte Broadway-gevoel
 • 13 apr   Blog: Over kunst doen vaak heel veel mensen moeilijk... flauwekul!
 • 22 mrt   Blog: Er zit een geheim in Bach's Matthäus Passion
Informatie