Open brief aan de meest notoire brievenschrijver die ik ken, Rudy Klomp Rudy Klomp met partner Clasina Douma Foto: RTV Oost
donderdag 19 oktober 2017 | 12:58 Laatst bijgewerkt: 2-11-2017 | 11:33
 • Foto 1 foto

Lieve Rudy, 

Kunstenaar en Tukker. Jongen van de straat. Een vechtersbaas. Zo noem je jezelf en zo ken ik je. Een jongen, van 75 inmiddels, die blijft vechten. Niet om de aanval maar om te verdedigen. Kunst, voor je idealen en ideeën, het is een dagelijks gevecht voor erkenning. 

Dat gevecht om het bestaan begon al vroeg. Toen je als zes-jarige vlak na de oorlog ineens tot SS-jong gebombardeerd werd, terwijl je wist dat je moeder de keuzes van je vader ten diepste afwees. Men begon bovendien een stempel op jouw moeder te plakken die jij volstrekt normaal vond en in volle liefde omarmde. Zoals zes-jarigen dat doen. Het stempel dat jij en zij kregen was te wreed voor een zes-jarige. Voor elke leeftijd en ziel overigens. Jij kwam als puber in de boksschool in Enschede terecht en werd daar opgevangen. Zonder sportkleding en schoenen, maar dat deerde je niet. Je werd er getraind en uiteindelijk in de ring gezet. Die boksclub is de metafoor van jouw leven. Leven is kunst zeg je altijd. Want waarom ging je na je vele omzwervingen op de wereldzeeën eigenlijk de AKI in Enschede doen? Je was al bijna dertig. Waarom kunst? Je kon toch ook blijven varen, meisjes verzamelen in de rimboe in een groep leven als de koning van de clan. Zoals je later in Enschede ook deed en je bijna iedereen tegen je in het harnas joeg? Ik zie het voor me, De Grote Gespierde Man die wil praten op een prachtig tropisch eiland. Want jij hoefde nooit voor liefde te betalen, jij gaf ieder oprechte aandacht en een goed gesprek. De rest kwam dan wel vanzelf. 

 

En oh, die bizarre tegenstelling in jouw brein Rudy. Die behoefte aan wetenschappelijke basis, theoretische gronden, het spirituele deel in jouw leven en kunst dat je dan weer combineert met de gevoelens en emoties die elke straatvechter kent. Mensen houden van je en keren zich van je af omdat ze je niet begrijpen. Het gebeurt tegelijkertijd en om en om. Nu heb je een prachtige expositie in het Rosa Spier huis in Laren. Het rusthuis met ateliers en concertzaal voor bejaarde kunstenaars. Je exposeert samen met de befaamde Nederlandse kunstenaars Emo Verkerk en Joost van den Toorn. Zij hebben je uitgenodigd. Omdat ze jouw werk krachtig en soms overweldigend vinden. Het is een bijzondere tentoonstelling. Wij zijn er ook samen geweest en ik heb er met jou en Joost gesproken over vooral jouw schilderijen. Ook ben ik thuis in Enschede in je atelier geweest om te filmen. Een atelier dat ik ken, dat ruikt naar verf en doek, maar waar ik nog nooit filmde. Jij hield dat eigenlijk een beetje tegen. 

 

Sinds ik televisie maak bij RTV Oost ben jij een van de meest trouwe kijkers en je laat me dan weten wat jij en je partner Clasina ervaren hebben. Je geeft me feedback, probeert kennis over te dragen die al dan niet landt. Je hebt me inmiddels talloze handgeschreven brieven gestuurd. Zelfs zoveel, dat bij mij thuis op een gegeven moment postzegels speciaal voor jou besteld zijn. Nu krijg ik brieven met die speciale postzegel, er staat een afbeelding van jouw schilderij op. En Rudy, ik weet dat ik niet de enige ben die je brieven ontvangt. Je kunstenaarschap uit zich niet alleen op het doek.

 

Wat ik bedoel te zeggen Rudy, we kennen elkaar ruim 17 jaar, en het werd hoog tijd dat ik eens volle aandacht aan jouw kunstenaarschap schonk. In een tweeluik dit keer. Aanstaande zondag is de eerste aflevering.  

 

Lieve groet, Inga 

Het eerste deel van de tweeluik over Rudy Klomp kun je hier terugkijken. Het tweede deel zie je zondag 29 oktober in OverUIT de Kunst op TV Oost om 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.

OverUIT de Kunst

 • 2 aug Weblog: Interessante creatievelingen in de race voor de Cultuurprijs Overijssel 2018
 • 19 jul Weblog: Kippenvel van de drie genomineerden voor de Talentprijs Overijssel
 • 12 jul Weblog: DE MAN, mannelijk naakt in vele gedaanten
 • 6 jul Weblog: Modeontwerpers, een beroemde violist én een regisseur van spektakelstukken genomineerd
 • 18 jun     André Manuel probeert zijn nieuwste voorstelling Dreejklezoew uit bij Oerol
 • 14 jun Weblog: Alles is voor mij aanleiding om een schilderij te maken
 • 8 jun Weblog: Hoe Muziekgod Pan op het dak in Enschede terechtkwam...
 • 31 mei   Weblog: Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen
 • 25 mei   Weblog: Derde Art Brut biënnale met achthonderd kunstwerken, van meer dan honderd kunstenaars
 • 10 mei Blog: De Wilde Deerne: het mega spektakel in Zwolle dat mensen met elkaar verbind
 • 26 apr Blog: Ik denk dat ik een soort Peter Pan ben, altijd dicht bij mijn kind-zijn gebleven
 • 19 apr Blog: De glaskunstwerken van Bernard Heesen, prachtig of foeilelijk?
 • 5 apr Blog: Sondheims muziekstukken geven je het echte Broadway-gevoel
 • 13 apr   Blog: Over kunst doen vaak heel veel mensen moeilijk... flauwekul!
 • 22 mrt   Blog: Er zit een geheim in Bach's Matthäus Passion
Informatie