Neo Rauch: de Messi onder de kunstenaars Neo Rauch Foto: RTV Oost
vrijdag 19 januari 2018 | 14:26 Laatst bijgewerkt: 17-5-2018 | 11:09
 • Foto 1 foto

Een superster in Zwolle. De Messi onder de kunstenaars. Omdat hij zo ontzettend getalenteerd is, door Amerikaanse kunstverzamelaars ingegeven, min of meer door hen ontdekt. Niet dat je dat aan de uiterst bescheiden en rustige Rauch ziet. Vijftig journalisten nemen de moeite om erbij te zijn, in de Fundatie in Zwolle, uit binnen- en buitenland. 

Een harde werker zie je, die precies weet waarom hij schildert: een kunstwerk gebeurt, je kunt het niet willen, paardenbloemen kun je ook niet kweken. De liefde van verzamelaars voor zijn enorme werken, vaak groter dan twee bij twee meter, met taferelen met mensen gaf zijn werk vleugels eind jaren negentig. Mensen die twee eeuwen geleden hadden kunnen leven, maar ook nu. Taferelen die je in je dromen ziet, als je ze kunt herinneren als je wakker wordt. Uiterst werkelijk toen je ze droomde, maar onuitlegbaar als je ze wilt vertellen.

 

'Het heeft even geduurd', zegt Ralph Keuning, 'voor we groot genoeg waren om een kunstenaar als Neo Rauch te kunnen omarmen!' De Fundatie kocht vorig jaar Gewitterfront. Een aankoop waar Ralph Keuning, directeur van De Fundatie zeer gelukkig mee is. Neo Rauch is in 1960 geboren uit een liefde tussen twee kunststudenten van 19 en 21 jaar oud die ook aan de Hochschole in Leipzig studeerden. Ze kwamen om bij een treinongeluk toen Neo enkele weken oud was. Hij groeide op bij zijn opa en oma in Aschersleben, onder de rook van Leipzig. Leipzig, oude Europese grond, maar ook opgegroeid in Oost-Duitsland, in wezen heel beschermd. Ver van de rest van de wereld. Dat veranderde toen de muur viel en hij via Amerikaanse verzamelaars in New York uitgenodigd werd.  

 

Neo Rauch is blij hier te zijn, natuurlijk vanwege het warme welkom, maar ook omdat hij zijn schilderij Die Anima terugzag. Het schilderij waar hij elke morgen mee wakker werd, en dat hij natuurlijk al een tijdje heeft moeten missen - het is immers in Zwolle. Bovendien was hij heel benieuwd, een tikje bang zelfs, om zestig werken bijeen en terug te zien. Maar het houdt, zegt hij, het is fijn. Als een kunstwerk niet houdt, zegt hij bovendien, dan is het de moeite van het bestaan niet waard. 

 

Je ruikt de nieuwigheid van sommige werken, olieverf heeft tientallen jaren nodig om goed te drogen. Bij Neo Rauch worden ze onder zijn handen verkocht. Als men kon, nog voor ze geschilderd waren. Maar voor Rauch werkt het anders. Hij schildert pas als hij inspiratie heeft, als beelden uit zijn hoofd tot hem komen. Dromen, visioenen. Hij werkt hard en gefocust. Op zijn fiets naar zijn atelier en dan gewoon aan de bak. Als de inspiratie niet komt, wacht hij, denkt hij, zit hij stil, mediteert. Soms ontstaat er een kleine compositie op een ansichtkaart, dan weer gaat hij staan en begint. Gewoon, in een hoek. Het is of hij schaakt tegen zichzelf, eerst aan het de ene kant van het bord, dan weer aan de andere, maar zonder na te mogen denken, dan weer vanuit het hoofd, dan weer vanuit het hart. 

Inga Tjapkes

Je ziet de werken van Neo Rauch en een gesprek met hem in OverUIT de Kunst, zondag 20 mei op TV Oost om 11.35, 12.35, 14,35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur.

OverUIT de Kunst

 • 2 aug Weblog: Interessante creatievelingen in de race voor de Cultuurprijs Overijssel 2018
 • 19 jul Weblog: Kippenvel van de drie genomineerden voor de Talentprijs Overijssel
 • 12 jul Weblog: DE MAN, mannelijk naakt in vele gedaanten
 • 6 jul Weblog: Modeontwerpers, een beroemde violist én een regisseur van spektakelstukken genomineerd
 • 18 jun     André Manuel probeert zijn nieuwste voorstelling Dreejklezoew uit bij Oerol
 • 14 jun Weblog: Alles is voor mij aanleiding om een schilderij te maken
 • 8 jun Weblog: Hoe Muziekgod Pan op het dak in Enschede terechtkwam...
 • 31 mei   Weblog: Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen
 • 25 mei   Weblog: Derde Art Brut biënnale met achthonderd kunstwerken, van meer dan honderd kunstenaars
 • 10 mei Blog: De Wilde Deerne: het mega spektakel in Zwolle dat mensen met elkaar verbind
 • 26 apr Blog: Ik denk dat ik een soort Peter Pan ben, altijd dicht bij mijn kind-zijn gebleven
 • 19 apr Blog: De glaskunstwerken van Bernard Heesen, prachtig of foeilelijk?
 • 5 apr Blog: Sondheims muziekstukken geven je het echte Broadway-gevoel
 • 13 apr   Blog: Over kunst doen vaak heel veel mensen moeilijk... flauwekul!
 • 22 mrt   Blog: Er zit een geheim in Bach's Matthäus Passion
Informatie