Te koop: extra-vagante kostuums, pruiken en rekwisieten Te koop bij de Nederlandse Reisopera Foto: RTV Oost
donderdag 25 januari 2018 | 13:33 Laatst bijgewerkt: 2-2-2018 | 09:16
 • Foto 1 foto

Extra-vagante kostuums, jurken, pakken, pruiken en rekwisieten. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik geniet ervan. Een hoed die je niet vaak, maar soms ineens nodig hebt. Een prachtige jurk voor het bruiloftsfeest, een pruik voor in de verkleedkist, of die imposante serie jassen en pakken die je toneelclub juist nodig heeft!

Drie februari is dan uw dag. Omdat de Nederlandse Reisopera nu, na ruim zestig jaar en 16 jaar praten, ook werkelijk verhuist van die goeie ouwe Perikweg naar een nieuw huis in de Performance Factory in het centrum van Enschede. En dus moet er fors opgeruimd worden. En hoe kan dat beter, zegt Nicolas Mansfield, directeur van de Reisopera, dan via een openbare verkoop van unieke stukken. En het is nogal wat. De Nederlandse Reisopera heeft namelijk veel expertise zelf in huis: decorbouwers, metaalbewerkers, ontwerpers, rekwisieten- en kap/grime-specialisten, coupeuses – een heel team aan deskundigen. En zij horen tot de kern van het sinds 2013 afgeslankte operabedrijf. Een bedrijf dat meerdere keren per jaar van een team van 16 mensen uitgroeit tot een soepele organisatie van meer dan honderd. Drie grote producties jaarlijks en een aantal kleinere. Reizend door het land. Een waar specialisme en de kracht Nicolas’ team. Zij geloven dat een operavoorstelling je leven kan veranderen. Niet iedere opera, maar juist die ene stem, dat ene stuk, die ene scene. Verbinden en raken is het doel, omdat een opera een kunstvorm is die over ons gaat. Over liefde, goed en kwaad, historische verhalen in het nu gebracht. Met soms de meest geavanceerde technieken.

 

Even terug naar die derde februari. De repetitieruimte, die zo groot is als een gemiddeld theatertoneel omdat het daar natuurlijk al geoefend moet worden, hangt vol met trussen. Op ooghoogte. Normaal gesproken zie je ze niet omdat hoog aan het plafond in die trussen licht en geluidsapparatuur hangt. Nu is dat kleding. Zoveel dat je door de bomen nauwelijks het bos ziet. Een paradijs voor kledingliefhebbers en gezelschappen. En dit is de eerste keuze, er wacht nog meer in de ruimtes erachter. Prachtige pruiken zijn er te koop en talloze rekwisieten. Schilderijen die op het podium ooit een plek hadden, een oude fotocamera, kistjes, maskers, tollen, stoelen… u kunt het zo gek niet bedenken.

 

Mansfield verheugt zich op de verkoopdag. Er zijn al enkele honderden aanmeldingen, maar hij verwacht geen ravage. Het is niet de eerste keer, wel de meest omvangrijke en lijkt hem geweldig om te zien dat de stukken die met zoveel zorg en deskundigheid gemaakt zijn, en bovendien betaald door ons allen, voor zachte prijsjes een nieuwe eigenaar krijgen. Weggooien zou doodzonde zijn, dat doet pas pijn, zegt hij…  Sommige jurken zijn nauwelijks te tillen, zoveel stof is erin verwerkt.

 

Goed, om u dus een indruk te geven, hebben Nicolas Mansfield en ik een rondje gelopen door het oude gebouw dat over enkele maanden tegen de vlakte gaat. Natuurlijk om u te kunnen laten zien wat er bij deze once-in-a-lifetime-gebeurtenis allemaal verkocht gaat worden, ook om een Trip Down Memory Lane te doen, herinneringen op te halen in de verschillende werkplaatsen. Én om een blik op de toekomst te kunnen werpen. Dag Perikweg, hello Performance Factory in het oude Polaroid gebouw.

 

U ziet het allemaal aanstaande zondag, 28 januari in OverUIT de Kunst op TV Oost om 11.35, 12.35, 14.35, 16.40, 17.20, 18.20 en 19.20 uur. 

 

Oh ja: u moet u wel aanmelden voor de openbare verkoopdag!

Inga Tjapkes

OverUIT de Kunst

 • 2 aug Weblog: Interessante creatievelingen in de race voor de Cultuurprijs Overijssel 2018
 • 19 jul Weblog: Kippenvel van de drie genomineerden voor de Talentprijs Overijssel
 • 12 jul Weblog: DE MAN, mannelijk naakt in vele gedaanten
 • 6 jul Weblog: Modeontwerpers, een beroemde violist én een regisseur van spektakelstukken genomineerd
 • 18 jun     André Manuel probeert zijn nieuwste voorstelling Dreejklezoew uit bij Oerol
 • 14 jun Weblog: Alles is voor mij aanleiding om een schilderij te maken
 • 8 jun Weblog: Hoe Muziekgod Pan op het dak in Enschede terechtkwam...
 • 31 mei   Weblog: Beestjes, die kriebelen en zoemen en friemelen
 • 25 mei   Weblog: Derde Art Brut biënnale met achthonderd kunstwerken, van meer dan honderd kunstenaars
 • 10 mei Blog: De Wilde Deerne: het mega spektakel in Zwolle dat mensen met elkaar verbind
 • 26 apr Blog: Ik denk dat ik een soort Peter Pan ben, altijd dicht bij mijn kind-zijn gebleven
 • 19 apr Blog: De glaskunstwerken van Bernard Heesen, prachtig of foeilelijk?
 • 5 apr Blog: Sondheims muziekstukken geven je het echte Broadway-gevoel
 • 13 apr   Blog: Over kunst doen vaak heel veel mensen moeilijk... flauwekul!
 • 22 mrt   Blog: Er zit een geheim in Bach's Matthäus Passion
Informatie